Gå til innhold

Vall-läger 5-7.nov.2010.

november 16, 2010

Da var helgen kommet da vi skulle på vall-läger til Mårtensby Gård utenfor Almunge, Uppsala, skulle være teori kl 17. Dette vall-lägeret var i regi av den svenske Berger klubben, det var meldt på 13 ekvipasjer, 6 fra Sverige og 7 fra Norge. Jeg og Trixie kjørte med Else og Ulva, de overnattet fra torsdag til fredag så at vi skulle komme oss avgårde tidlig fredagsmorgenen. Vi hadde en løselig avtale om å kjøre sammen med Ellen N Olsen og Lene, men siden vi kom oss fort gjennom byen sendte vi bare en melding om at vi bare kjørte videre, og ble enig  å stoppe ved Bergviks køpsenter utenfor Karlstad. Da ble det systembolaget og noe å bite i. Møtte også Per Tore og Gro med sine tre poil longer.

Vi kom frem til Mortensby Gård rundt 16.30, ble tatt imot av Sara som er representant for den Svenske  Berger klubben, ble tildelt en leilighet som jeg, Else og Lene med våre vofser skulle campe, det var to leiligheter som hadde dusj,  vi fikk den ene, heldig, JA:-)

Teorien skulle vår instruktør Ewa Karlsson Myrbrisk holde sammen med hjelpeinstruktør Uffe, Ewa driver også oppdrett av Kelpier, er litt usikker på hva slags kelpi(Australsk eller working). Hun var helt klar at ikke alle hunder ville vise interesse for gjeting denne helgen, men at det kom etterhvert som hunden ble litt mer sikker og ble litt mer tent på sau.  Det var også en mann fra Norge som het Ørjan, han fikk komme å gjete,  tror han har kelpi fra Ewa, og gjenntjeneste skulle han jobbe litt på gården, akkurat denne helgen skulle han lage mat til oss, han er en eks.kokk. Han er også en pådriver for å få kroppgjeting til Norge, kanskje over nyåret 🙂

Sjefen

Så var det lørdag, sto opp kl 6, fikk luftet våre hunder, fikk beskjed av Ewa at hun slipper sine Kelpier ut kl 7-8 og en time på dagen, da ville henne ikke ha noen av våre hunder ute. Gjetingen skulle begynne rundt 9.30, da var det mange ekvipasjer som var veldig spente som sto utenfor gjerde. Bilde er tatt av Agneta Ärlestig.

Her står noen spente ekvipasjer og venter på tur inn i fårhagen 🙂 Lene m/Lux og Ellen m/Pop, bak Per-Tore og Gro med sine hunder.

Trixie er veldig misfornøyd med at hun må vente 😉 Bilde tatt av Agneta Ärlestig.

Ewa var veldig klar i talen da hun sa at ingen får lov til å bite hennes sauer, de skal man ha respekt for. Hun byttet ofte ut sauene, de blir også slitne, sauene var ca 1 år gamle de som ble brukt her. Her har Uffe og kelpien hans hentet sauer til gjetingen vår. Bilde tatt av Agneta Ärlestig

Så var det vår tur, står inn i fårhagen og venter på klarsignal fra Ewa 🙂

Ewa bruker en paddel for å styre hunden og for at de ikke skal bite sauen, utrolig å se hvor flink Trixie var, kom mange flotte lovord ut fra munnen til Ewa når vi gjetet 🙂 🙂 Trixie kjeftet mye, Ewa sa det var feighet/usikkerhet, etterhvert så vi at halen gikk litt lengre ned og Trixie sluttet å bjeffe, da konsentrerte henne seg om gjeting, det var utrolig morsomt å se min lille Trixie som gjeterhund 🙂 Når vi var ferdige i fårhagen skulle vi rose hunder veldig, men det måtte skje utenfor fårhagen.

 Kroppsgjeting er at hunden skal flytte sau med kroppen, vi skal være kl 12 og hunden kl 6 som vist på bilde.

Med kroppgjeting gjeter hunden med hode hevet, flytter sau med kroppen,  f.eks en border colli gjeter med øynene, hode langt nede. Ewa driver bare med kroppsgjeting, kommer ikke en border colli inn i hennes fårhage har henne sagt, hun sier grunnen er at de har mange andre plasser de kan gjete 🙂 Vi som har kroppgjetende hunder kan ikke gjete på sauer som border colli har gjetet på, dette har jeg ikke tenkt så mye på, trodde at sauer var sauer 😉

Andre økt fikk jeg lov til å gjete alene, først gang jeg fikk paddelen i hånden var jeg usikker på hvordan jeg skulle bruke den, mye enklere i teori enn i praksis 😉 Det gikk mye bedre etterhvert når Ewa sa hvilken hånd jeg skulle bruke paddelen i, i  forhold til hvor Trixie pendlet. Det var kjempemorsomt 🙂 Har skikkelig fått mersmak på gjeting 🙂 Ørjan nå må du stå på for å få kroppsgjeting til Norge, kanskje det blir gjeting istedefor agility 😉 Her er video fra lørdag:http://www.youtube.com/watch?v=SSAtSfeuf2c]

Bilde tatt av Agneta.

Bilde tatt av Agneta.

På ettermiddagen hadde svenskene ordnet opp med ost og kjeks, veldig flott gjordt og det var kjempegodt 🙂 Etterhvert på kvelden kom også middagen på bordet. Det ble faktisk veldig tidlig kveld på oss, kjempetrett.

Det ble faktisk litt kosestund også 🙂 Bilde tatt av Lene Brandal.

Opp til samme tid neste morgene, siden Else ville at vi skulle dra tidlig måtte vi prøve å vaske ut av leilieheten, Lene og Lux skulle dra senere med Ellen. Men vi skulle ta vallningsanlagtesten først, har dessverre ikke film av den 😦  Trixie var veldig sliten, hadde ikke samme gløden nå enn dagen før, men fikk mye skryt allikavel 🙂 Hun besto testen med glans.

Her er noen bilder av Trixie som Agneta har tatt, Agneta har søsteren til Trixie, Tassa, hun kunne ikke være med i helgen pga sykdom 😦 men Agneta hadde med sin poil long Kira istedefor 🙂

7 kommentarer leave one →
 1. november 16, 2010 8:54 pm

  Åh va skoj att läsa nån annans berättelse av detsamma man själv varit med om. Du skötte ju paddeln jättefint. Stort grattis till det med bravur godkända anlagstestet!!!Ja, hoppas ni sätter igång i Norge också, så vi kan få komma till er på vallkurs. Vi hade ju så himla trevligt tycker jag!!! Ha det gott!

  • november 17, 2010 7:57 am

   Det hadde vært morro å få til vallning her i Norge også, og at dere kunne komme til Norge for å valle, får se etter nyåret hva som skjer:-)

 2. november 16, 2010 9:51 pm

  flotte bilder og fint inlegg 🙂

 3. Gro permalink
  november 17, 2010 11:18 pm

  Veldig artig å se på videoen av Trixie når hun gjeter. Kanskje jeg må kjøpe meg en gjeterhund jeg oså?

 4. november 25, 2010 10:27 am

  Skikkelig kult å se video 🙂 Flinke Trixie! og Elin 😀

 5. november 26, 2010 2:21 pm

  Jag är så avundsjuk på alla er som var där!!

 6. desember 1, 2010 8:51 pm

  Vilka fina bilder. Så otroligt söt hon är lilla Trixi. Hon ser ju så tuff ut ochså med sitt blåa öga.
  Förstår att ni hade jättekul.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: